Frågor & Svar

Frågor & Svar

Bröllop

Hur lång tid tar fotograferingen?

Det beror på vilken fotografering som har bokats. Vanligast är cirka 3 timmar för vanlig bröllopsfotografering samt vigsel och mingel.

På vilka material levereras bilderna?

Välj själv! Jag erbjuder bildleverans på CD/DVD, högkvalitativt fotopapper, canvas eller de populära personliga s.k. coffeetable books.

Vad rekommenderar du?

En personlig bok om er dag är alltid roligt och vackert att ha liggandes framme på soffbordet eller att ge bort till svärföräldrarna. Samt ett par stora vackra förstoringar! Att få bilderna levererade på CD/DVD är väldigt smidigt för dig som kund. Du kan då ha bilderna som skärmslackare till datorn eller visa bildspel hemma på din tv.

Får vi även bildrättigheterna till fotografierna när vi köper dem på CD skiva?

Vanligtvis fungerar det så att ni som köpare egentligen inte får göra någonting alls med materialet utan upphovsmannen tillstånd. Jag tillåter för er att för privat bruk använda dem på eventuell hemsida/facebook etc. Men med mitt namn under och med klickbar länk till in hemsida.

Ska vi skriva kontrakt med dig?

Ja! Er bokningsavgift är ett bevis på att jag håller tiden för er och inte dubbelbokar. Och ni har inte bokat förrän bokningsavgiften är betald. Bokningsavgiften på 1000: – betalas ej tillbaka men dras av från slutsumman. När ni betalat får ni ett kontrakt i form av bokningsbekräftelse på det vi har kommit överens om. Bokningsavgiften skall betalas till postgiro 131 39 44-9 och det skall tydligt anges namn på brudparet och datum.

Kan vi fotografera på olika platser?

Ja, ett par olika platser brukar bli bra.

Hur mycket pengar ska man lägga på en bröllopsfotograf?

Jag brukar ha som tumregel att låt fotografen kosta lika mycket som vinet eller maten. För när du glömt vad vinet hette som ni drack och vad det var som serverades på buffen och när kläderna inte passar längre – då har ni alltid kvar den där fantastiska boken som berättat om ert bröllop, gång på gång. Vågar ni och har ni råd att chansa på något annat än en riktig bröllopsfotograf?

Personliga bilder

Jag vill veta mer om personliga bilder – morgongåva bilder, hur gör man?

Att fotografera sådana bilder som ibland även kallas ”secret box bilder” ska aldrig kännas obekvämt och konstlat. Jag har omklädningsrum och sminkloge. Men jag föredrar att fotografera i en miljö som är trovärdig. Du visar dig på ett sådant sätt som din partner skulle vilja se dig. Med mina personliga bilder vill jag framförallt plocka fram dig och din personlighet men även detaljer i din hud, smycken och spets till något vackert och personligt som endast är till för dig och din väns ögon. Ett lyxigt och vackert hotellrum eller hemma i lägenheten iklädd din mans i boxershorts och hans favoritskjorta med kaffekoppen i handen. Glöm inte bort honom den här dagen. Visa att du älskar honom. Och ge honom en liten bok om dig som han kan ha med sig när ni inte är tillsammans.

Jag vet inte hur man poserar och känner mig nog obekväm framför kameran?

Det är därför vi yrkesfotografer och stylister finns. Vi gör det här till vardags och hjälper dig fram till ett bra resultat. Om du har en sminkkunnig vän att ta med så är det bra. Vägg i vägg med min studio finns annars både makeupartist, frisör och ”bride maker” med kläder och accessoarer, som hjälper gärna till.

Hur skall jag posera, har du några idéer?

Självklart har jag idéer som jag gärna delar med mig. Min personliga åsikt är att det skall kännas sensuellt och vackert och fylla vännen din med längtan och kärlek.